HomeHSK Jong

HSK Jong

Voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar

Iedereen heeft het wel eens moeilijk of zit niet lekker in zijn vel. Zeker ook als je jong bent. Je leven verandert en jij zelf ook: Je wordt ouder, krijgt andere interesses, je gaat naar een nieuwe school, en je maakt nieuwe vrienden. Kortom: veel veranderingen.

Veel van je vragen en problemen kun je gelukkig vaak zelf oplossen door met je ouders of met vrienden te praten. Soms lukt dat niet of helpt het je niet voldoende verder. Dan is het tijd om hulp in te schakelen.

Bij HSK Jong zijn we goed in het behandelen van lichte tot matig ernstige psychische klachten die te maken hebben met depressie, angststoornissen, trauma gerelateerde stoornissen (PTSS) en somatisch-symptoomstoornissen.

Samen pakken we je klachten heel concreet aan. We maken een plan met concrete doelen en helpen we de klachten te verminderen zodat je zelf weer goed verder kunt.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectieve behandelmethode die wij inzetten bij verschillende soorten psychische problemen. De verbeterpercentages voor deze behandelmethode liggen tussen de 80-100%!

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Gedragstherapie gaat over de invloed van ons gedrag op onze gevoelens. Cognitieve therapie gaat over de invloed van onze gedachten op onze gevoelens. De combinatie van beide therapievormen is nóg effectiever. We leren je grip te krijgen op je klachten. Je leert de (negatieve) gedachten over jezelf, anderen of de wereld ontdekken en om te zetten naar meer helpende, positieve gedachten.

Dit gebeurt stap voor stap. Er wordt veel geoefend en je krijgt ook opdrachten mee voor thuis. Je ouders zijn meestal niet aanwezig bij de gesprekken. Ze kunnen wel helpen om thuis te oefenen.

Naar de effecten van cognitieve gedragstherapie is veel onderzoek gedaan. Uit al deze onderzoeken blijkt dat deze methode een zeer effectieve therapie is. Beter nog: vaak is deze vorm van therapie effectiever gebleken dan medicijnen, vooral op de langere termijn.

Ben je woonachtig in één van onderstaande gemeentes? Dan staan we klaar om jou verder te helpen.

Regio Assen:

  • Aa en Hunze
  • Assen
  • Midden Drenthe
  • Noordenveld
  • Tynaarlo

Woonachtig in een andere gemeente?

Woon je niet in één van deze gemeentes, dan wordt je behandeling helaas niet vergoed. Het is in dat geval alleen mogelijk om je aan te melden bij HSK als de behandeling zelf wordt betaald. HSK sluit geen aparte eenmalige (declaratie)overeenkomsten met niet-gecontracteerde gemeentes of andere instanties (zoals SVB) om de behandeling alsnog voor vergoeding in aanmerking te laten komen.

De grote hoeveelheid aan administratietijd, die met het sluiten van eenmalige (declaratie)overeenkomsten gepaard gaat, staat voor HSK niet in verhouding tot de tijd van de daadwerkelijke behandeling. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de administratie van de behandeling in plaats van op de behandeling zelf en dat wil HSK niet. Indien je gebruik wilt maken van zorg die wel wordt vergoed, kan je je wenden tot een andere GGZ-aanbieder die een contract heeft gesloten met je gemeente.

Vergoedingen

De geestelijke gezondheidszorg voor kinderen wordt sinds 2015 niet door de zorgverzekeraar, maar door de gemeente vergoed. HSK heeft in zes regio’s contracten gesloten met gemeentes voor de behandeling van kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De behandeling wordt vergoed door de gemeente als uw kind woont in één van deze bovengenoemde gemeentes. 

Woont uw kind niet in één van deze gemeentes dan wordt de behandeling van uw kind bij HSK niet vergoed. Het is in dat geval alleen mogelijk om uw kind aan te melden bij HSK als u de behandeling zelf wilt bekostigen. HSK sluit geen aparte eenmalige (declaratie)overeenkomsten met niet-gecontracteerde gemeentes of andere instanties (zoals SVB) om de behandeling alsnog voor vergoeding in aanmerking te laten komen.

De grote hoeveelheid aan administratietijd die met het sluiten van eenmalige (declaratie)overeenkomsten gepaard gaat staat voor HSK niet in verhouding tot de tijd van de daadwerkelijke behandeling. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de administratie van de behandeling in plaats van op de behandeling zelf en dat wil HSK niet. Indien u gebruik wilt maken van zorg die wel wordt vergoed kunt u zich wenden tot een andere GGZ-aanbieder die een contract heeft gesloten met de desbetreffende gemeente. 

Zorgkosten zelf betalen

Wilt u niet dat de zorg wordt gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar? Of wilt u een behandeling voor psychische klachten die niet wordt vergoed door de verzekeraar? Dan kunt u er voor kiezen om uw behandeling zelf te betalen. Als u zelf betaalt is geen verwijzing van een arts nodig. Voor meer informatie over de kosten kunt u contact opnemen met de Servicedesk in uw regio.