Depressie

Wat is een depressie?

Als u zich al een tijdje somber voelt en geen energie of interesse meer heeft voor activiteiten die u normaal gesproken als plezierig ervaart, kan er sprake zijn van depressie. Uw levenslust lijkt verdwenen. U voelt uzelf onzeker, besluiteloos of maakt u veel zorgen. Veel personen verliezen gewicht omdat ze geen trek meer hebben. Een depressie is iets anders dan een sombere bui. Mensen met een depressie komen vaak nergens meer toe en kunnen zelfs plezierige activiteiten niet meer opbrengen. Ze kijken door een donkere bril naar de wereld.

Een depressie kan verschillende aanleidingen hebben, maar kan ook zomaar ontstaan. Een depressie kan een reactie zijn op een verlies of ingrijpende levensgebeurtenis. Het kan zijn dat u recent een dierbare heeft verloren, u in scheiding ligt of uw relatie verbroken is of dat u ontslagen bent. Ook positieve gebeurtenissen zoals de geboorte van een kind of een verhuizing kunnen tot depressieve klachten leiden. Als depressie in uw familie voorkomt, is de kans op een depressie groter.

Klachten bij een depressie

Vaak is er bij depressie sprake van somberheid, van gevoelens van waardeloosheid of schuld en een sterke neiging tot piekeren. Dit gaat vaak samen met concentratieproblemen. Het kan zijn dat uw situatie zo uitzichtloos voelt dat u er aan denkt om een einde aan uw leven te maken.

Mensen met een depressie zijn somber over de toekomst. Dingen die u vroeger nog leuk vond, interesseren u niet meer. Eigenlijk heeft u nergens zin in. U ziet dingen negatief en voelt u lusteloos. Ook kunnen slaapproblemen voorkomen. U wordt te vroeg wakker of heeft juist moeite met inslapen. Het kan ook zijn dat u zo moe bent dat u alleen maar wilt slapen. U ziet tegen de dag op en heeft daarom moeite met opstaan. Een depressie kan ook van invloed zijn op uw eetlust. Het kan zijn dat u minder honger heeft of juist veel meer eet dan voorheen. De combinatie van klachten is bij iedereen weer anders. Een depressie kan eenmalig zijn, maar het komt ook voor dat u er vaker in uw  leven mee te maken krijgt.

Zit u niet lekker in uw vel, maar weet u niet precies wat er aan de hand is?

Twijfelt u om naar een psycholoog te gaan? Doe dan gratis en anoniem de zelftest. Deze test geeft een indicatie in welke mate u last heeft van psychische klachten en geeft u advies over eventuele psychische hulp.

Hulp bij een depressie

Negatieve gedachten en futloosheid spelen een grote rol bij depressieve klachten. U ziet overal tegenop en heeft de neiging om steeds minder te gaan doen. Hierdoor wordt u steeds somberder. Deze negatieve spiraal kunt u doorbreken door in actie te komen, door erop uit te gaan, te sporten en met vrienden af te spreken. Doordat u weer dingen onderneemt, heeft u weer plezierige ervaringen. Hierdoor kan uw stemming verbeteren.

Als u niet opknapt is het belangrijk dat u hulp zoekt voor een depressie behandeling. Het is aan te raden om uw klachten serieus te nemen en zo snel mogelijk in te grijpen. De wetenschap laat zien dat activatie met cognitieve gedragstherapie op langere termijn effectiever is dan alleen een depressie behandeling met medicijnen. Alleen bij ernstige depressie wordt medicatie aanbevolen. Onze behandeling voor een depressie bestaat uit activatie met cognitieve gedragstherapie. Deze is gericht op het bijsturen van negatieve gedachten en het trainen van andere positieve gedachten. Daarnaast is er aandacht voor uw daginvulling. Hierbij is het belangrijk dat u actief wordt. Omdat een depressie kan terugkomen leert u signalen herkennen en maakt u samen met uw psycholoog een terugvalpreventieplan.

“Hier word je serieus genomen en er wordt goed naar je geluisterd.”

Echt super! Hier word je serieus genomen en er wordt goed naar je geluisterd. Je krijgt huiswerk mee en dat wordt vervolgens behandeld en doorgesproken. Geen geitenwollen sokken toestanden of dokter Rossy benaderingen zoals je vaak hoort, maar duidelijkheid en concrete en moderne benadering van problemen en oplossingen. Heel erg blij met HSK
Kees

Aanmelden

Heeft u depressieve klachten? U kunt zich bij ons aanmelden via onderstaande knop. Wij vragen u om een verwijsbrief van uw huisarts of bedrijfsarts bij te voegen. Onze Servicedesk zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om een afspraak te plannen.

aanmelden

Onze hulpverleners

Al onze psychologen zijn stuk voor stuk bevlogen, gekwalificeerd en goed opgeleid. Zij zijn gespecialiseerd in het effectief behandelen van de meest voorkomende psychische klachten. Zij nemen de tijd om naar u te luisteren en bepalen samen met u wat de beste aanpak is om van uw klachten af te komen. Wanneer dit gewenst is, werken zij samen met andere zorgverleners zoals uw verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts of bedrijfsarts) om u de best mogelijke zorg te verlenen.